Πώς να προσδιορίσετε δίκαιες και νόμιμες ειδησεογραφικές τοποθεσίες

Η διάδοση των ψεύτικων ειδήσεων έχει κατακλύσει τον κόσμο σε αυτήν την εποχή της αλήθειας. Όντας η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο με εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου, η Ινδία έχει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο της απειλής των ψεύτικων ειδήσεων από άλλες χώρες.

Μια έρευνα του 2019 από τη Statistica δείχνει ότι το 88 τοις εκατό των ψηφοφόρων για πρώτη φορά σε όλη την Ινδία συμφώνησαν ότι οι ψεύτικες ειδήσεις είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Αρκετές άλλες ερευνητικές εργασίες δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων στη χώρα λαμβάνουν τα νέα τους ουσιαστικά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Σύμφωνα με άλλο στατιστικό, η Ινδία έχει τον υψηλότερο αριθμό εκπομπών WhatsApp από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Δυστυχώς, οι περισσότεροι Ινδοί τείνουν να εμπιστεύονται όλους τους τύπους ειδήσεων και τους αρέσει να τις μοιράζονται με την οικογένεια και τους φίλους τους χωρίς να μπαίνουν στον κόπο να ελέγξουν αν είναι γνήσιες ή ψεύτικες.

Εδώ σας λέμε πώς να εντοπίζετε ψεύτικες ειδήσεις και αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Προσδιορίστε δίκαιες και νόμιμες ιστοσελίδες ειδήσεων
Πώς να προσδιορίσετε μια νόμιμη ιστοσελίδα

1) Ελέγξτε την πηγή: Αναζητήστε μια αυθεντική πηγή. Μην εμπιστεύεστε έναν ιστότοπο μόνο και μόνο επειδή είναι δημοφιλής. Δείτε την άποψη του ιστότοπου. Εξερευνήστε την περιοχή “About Us” για πρόσθετα σημεία ενδιαφέροντος σχετικά με τον διανομέα, την αλυσίδα διοίκησης, την αποστολή και το όραμα της ένωσης.

2) Ελέγξτε τον συγγραφέα: Δείτε ποιος έγραψε το άρθρο και αν είναι αξιόπιστο. Τα άρθρα ψευδών ειδήσεων συχνά δεν περιέχουν το όνομα του συγγραφέα. Σε αυτήν την περίπτωση, αναζητήστε το όνομα του συγγραφέα στο Διαδίκτυο για να δείτε εάν είναι γνωστός και έχει καλή φήμη. Το άρθρο έχει αξιόπιστο συγγραφέα; Έγραψε κάτι παραπάνω ο συγγραφέας; Να είστε ύποπτοι για την πιθανότητα τα στοιχεία επικοινωνίας του συγγραφέα να είναι μια διεύθυνση G-mail. Οι κύριες πηγές ειδήσεων έχουν αξιοσημείωτες φόρμες, SOP και μέσα αφιερωμένα στην καταγραφή σφαλμάτων.

3) Ελέγξτε τα γεγονότα: Πηγαίνετε από διαφορετικούς ιστότοπους για να δείτε αν τα νέα είναι τα ίδια παντού ή αν έχουν υπάρξει αλλαγές. Ελέγξτε εάν άλλα καταστήματα παρέχουν τα ίδια στοιχεία. Σκεφτείτε τις πηγές του άρθρου και ποιος αναφέρεται. Τα άρθρα ψευδών ειδήσεων αναφέρουν τακτικά μυστηριώδεις πηγές, αμφίβολες πηγές ή καθόλου πηγές. Το άρθρο περιλαμβάνει και αναγνωρίζει αξιόπιστες πηγές; Ρίξτε μια ματιά στον ιστό για περισσότερα άρθρα σχετικά με το ίδιο σημείο. Εάν δεν βλέπετε κανέναν, το πιθανότερο είναι ότι η ιστορία είναι ψεύτικη. Ελέγξτε αν υπάρχουν πολλά άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα από άλλα ειδησεογραφικά μέσα;

4) Ελέγξτε εάν οι εικόνες είναι αυθεντικές: Χρησιμοποιήστε την αναζήτηση αντίστροφης εικόνας Google για να ελέγξετε εάν οι εικόνες που χρησιμοποιούνται στο άρθρο ειδήσεων είναι αυθεντικές. Περιηγηθείτε σε ολόκληρο τον ιστότοπο για να δείτε αν υπάρχουν πολλές διαφημίσεις και επεξεργασμένες ή κλεμμένες εικόνες. Είναι γενικά το άρθρο ειδήσεων και η σελίδα υψηλής ποιότητας; Μπορείτε να ελέγξετε ξανά πηγές και εικόνες; Ελέγχοντας τις αναφερόμενες πηγές, θα μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι τα δεδομένα έχουν συνδεθεί με ακρίβεια και ότι δεν έχουν υποστεί επεξεργασία ώστε να ταιριάζουν με την άποψη του συγγραφέα. Το ίδιο ισχύει και για τις εικόνες.

5) Χρησιμοποιήστε ιστότοπους ελέγχου δεδομένων: Μεταβείτε σε μερικούς διάσημους ιστότοπους ελέγχου δεδομένων όπως το factchecker.in και το thelogicalindian.com. Κάντε τη δουλειά σας και αισθανθείτε πιο σίγουροι ότι μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

6) Ελέγξτε το ιστορικό και τη φήμη του συγγραφέα και της δημοσίευσης: Ελέγξτε το ιστορικό του ιστότοπου ειδήσεων που διαβάζετε. Τα αξιόπιστα κανάλια ειδήσεων παρέχουν αυθεντικές πληροφορίες σχετικά με το ίδρυμα, την τοποθεσία του και τα στοιχεία επικοινωνίας του.

7) Προσοχή στους εντυπωσιακούς τίτλους: Αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό σημάδι ψεύτικων ειδήσεων. Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο. Τα ψεύτικα άρθρα έχουν συχνά προοπτική, ταραγμένο τόνο ή υπερβολικούς ισχυρισμούς. Το άρθρο φαίνεται λογικό, προσαρμοσμένο και λογικό; Η βασική αποστολή μιας κυρίαρχης πηγής ειδήσεων είναι να παρέχει στοιχεία στους αναγνώστες της και όχι να προωθεί οποιαδήποτε ιδέα μιας ατζέντας.

8) Δώστε προσοχή στην ποιότητα και την επικαιρότητα: Οι νόμιμες πηγές περνούν από διάφορες επεξεργασίες και σύνολα οδηγιών. Η ιστορία είναι τρέχουσα ή επαναχρησιμοποιείται; Εάν ένα άρθρο περιέχει λέξεις με ορθογραφικά λάθη, λέξεις με ΓΡΑΜΜΑΤΑ ή βωμολοχίες, είναι πιθανώς αμφίβολο. Έχει το άρθρο θεμιτή ορθογραφική και γλωσσική δομή;

9) Προσδιορίστε τα μέσα ενημέρωσης: Το Hindu και το Tribune είναι μερικά φημισμένα ειδησεογραφικά κανάλια. Εάν δεν έχετε ακούσει το πρακτορείο ειδήσεων, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο. Είναι το πρακτορείο Τύπου γνωστό, αξιόπιστο και αξιόπιστο;

10) Ελέγξτε τον τομέα ιστού: Πολλές διευθύνσεις URL ψευδών ειδήσεων φαίνονται περίεργες ή σύντομες με “.com.co” ή “.lo” (π.χ. abcnews.com.co) για να μιμούνται πραγματικούς προορισμούς ειδήσεων. Η διεύθυνση URL φαίνεται αυθεντική;

Leave a Reply

Your email address will not be published.